Rekisteröidy Soliferian käyttäjäksi


"Solifer-harrastajien asialla jo vuodesta 1999."

Lue  |  Muokkaa  |  Historia  |  Lisää tiedosto  |  Tulosta

Pakoputki

Pakoputken ensisijaisena tehtävänä on johtaa sylinterissä syntyneet pakokaasut terveellisen etäisyyden päähän ajajasta ja vaimentaa moottorin pakoääni siedettävälle tasolle. Näiden lisäksi pakoputkella on myös toinen hyvin tärkeä ominaisuus: moottorin hyötysuhteen parantaminen.

Kun kaksitahtimoottorin mäntä liikkuu sytytyshetken jälkeen kohti alakuolonkohtaa, männän takana kampikammiossa oleva polttoaine/ilma -seos virtaa huuhteluaukkoja pitkin männän päälle samalla pakottaen palotilassa olevan pakokaasun pakoaukosta ulos. Tässä vaiheessa kuitenkin käy usein niin, että pakokaasun mukana karkaa ulos myös osa tuoreesta seoksesta eli toisinsanoen osa moottorin tehosta menee täysin hukkaan. Mikäli pakoputki on kuitenkin suunniteltu oikein, synnyttää se juuri oikealla hetkellä sisäänsä vastapaineen, joka pakottaa pakoaukosta karanneen seoksen takaisin sylinteriin juuri kun pakoaukko on sulkeutumaisillaan ja mitä enemmän palokammioon saadaan palamiskelpoista seosta, sen tehokkaammin moottori käy.

Tehopakoputki

Muffler_Racing.jpg: 1024x768, 104k (26.05.2021 22:02)
Muffler Racing -tehopakoputki

Mopotehtaat ovat kuitenkin usein jättäneet pakoputkensa suunnittelun puolitiehen ja keskittyneet ainoastaan pakoäänen vaimentamiseen. Tässä vaiheessa peliin astuvat ulkopuolisten tehtaiden valmistamat tehoputket, jotka on nimenomaan suunniteltu suurinta mahdollista moottoritehoa silmälläpitäen.

Tehopakoputket (tai lyhyemmin tehoputket) ovat usein merkkikohtaisia, eli yhteen mopomerkiin tai -malliin tarkoitettu tehoputki ei yleensä toimi kunnolla toisen merkkisessä tai mallisessa mopossa. On tietenkin olemassa myös yleismallisia tehoputkia, joiden ainakin valmistajan lupailujen mukaan pitäisi käydä melkein mihin mopoon tahansa.

Kuristuksien poistaminen

Kuristus1.png: 338x151, 4k (26.05.2021 22:08)
Pakovastusta pienentävä muotoiluehdotus Solifer SM:n vakiopakoputken sisällä olevalle säleikölle

Mikäli erillisen tehoputken hankkiminen ei syystä tai toisesta tule kyseeseen, voi lisätehoa hankkia myös poistamalla vanhassa pakoputkessa olevat kuristukset.

Solifer-mopojen vanhanmallisen vakioputken sisällä on pyöreä reikälevy, jonka keskelle on kiinnitetty tappi, johon pakoputken sisään tuleva äänenvaimenninosa kiinnittyy. Tämä reikälevy karstoittuu helposti tukkoon ja haittaa muutenkin pakokaasujen virtausta. Tilanne paranee huomattavasti, kun levyn muotoilee sektorimalliseksi. Levyä ei kannata poistaa kokonaan, sillä tällöin pakoputken loppuosan kiinnittäminen ei enää onnistu ilman ylimääräistä kikkailua.

Linkkejä

Viritys

RattaatPakoputkiKaasutinMäntäSylinteri5. vaihdeKampikammio

© Petteri Bamberg 2010

Tutustu Smartyyn Validoi CSS Validoi HTML