Rekisteröidy Soliferian käyttäjäksi


"Solifer-harrastajien asialla jo vuodesta 1999."

Lue  |  Muokkaa  |  Historia  |  Lisää tiedosto  |  Tulosta

Rattaat

Solifer-rattaat.jpg: 1024x767, 156k (26.05.2021 22:04)
Solifer SM:n ketjurattaat

Ratastaminen eli erikokoisten rattaiden vaihtaminen vakiorattaiden tilalle on helppo ja suhteellisen edullinen tapa vaikuttaa mopon välityssuhteeseen eli käytännössä siihen, miten moottorin teho jakautuu huippunopeuden ja väännön välillä.

Välityssuhteen pienentäminen kasvattaa mopon huippunopeutta, mutta saa samalla mopon vääntämään huonommin. Välityssuhteen kasvattaminen taas parantaa vääntöä huippunopeuden kustannuksella.

Välityssuhteen pienentäminen onnistuu joko vaihtamalla mopon eturatas hammasluvultaan alkuperäistä suuremmaksi tai vaihtoehtoisesti takaratas alkuperäistä pienemmäksi. Välityssuhdetta kasvatettaessa taas toimitaan päinvastoin, eli vaihdetaan tilalle pienempi eturatas tai suurempi takaratas.

Yksi eturattaan hammas vastaa karkeasti noin kolmea takarattaan hammasta. Eturattaan vaihtaminen kahta hammasta suuremmaksi vaikuttaa siis mopon välityssuhteeseen samalla tavalla tavalla kuin takarattaan vaihtaminen kuutta hammasta pienemmäksi.

Vikamahdollisuudet

Monet tekevät ratastamisessa sen virheen, että laittavat mopoon moottoritehoon nähden liian "väljät" välitykset (liian pieni välityssuhde). Tällöin mopon huippunopeus kyllä kasvaa, mutta samalla vääntö huononee niin paljon, että loivakin ylämäki pudottaa nopeuden matelemiseksi, kun mopon moottorista yksinkertaisesti loppuu vääntö kesken.

Toinen virhe on laittaa mopoon liian "tiukat" välitykset (liian suuri välityssuhde), mistä seuraa se, että mopon moottori käy tasaisella tiellä ajettaessa jatkuvasti hyvin suurilla kierroksilla ja kiihdytyksissä vaihteet ikään kuin loppuvat kesken. Jatkuva ylikierroksilla ajaminen kuumentaa moottoria normaalia enemmän, jolloin sen osat kuluvat tavallista nopeammin ja kuumilla kesähelteillä myös lämpökiinnileikkaamisen riski kasvaa.

Linkkejä

Viritys

RattaatPakoputkiKaasutinMäntäSylinteri5. vaihdeKampikammio

© Petteri Bamberg 2010

Tutustu Smartyyn Validoi CSS Validoi HTML