Rekisteröidy Soliferian käyttäjäksi


"Solifer-harrastajien asialla jo vuodesta 1999."

Lue  |  Muokkaa  |  Historia  |  Lisää tiedosto  |  Tulosta

Thermomat keksintö

Paluu * Solifer Export

Ratkaiseva suomalainen keksintö mopon moottoriin

Oikean käyntilämmön säätö on toteutettu useimmissa polttomoottoreissa. Mopon moottori on ollut yksi niistä harvoista, jossa tämä kysymys ei ole ollut ratkaistu. On ymmärrettävää, että varsinkin maissa, joissa lämpötilojen vaihtelut ovat jopa 40° on tämä kysymys mitä tärkein. Käytännössä on tähän asti ollut kaksi tapaa jäähdyttää mopon moottori: a) n.s. normaalijäähdytys, jossa ilmavirta mopon liikkuessa jäähdyttää moottoria ja b) n.s. puhallinjäähdytys, jossa puhallin jatkuvasti ulkolämpötilasta riippumatta pakottaa ilmaa sylinterin jäähdytys ripoihin, Ensin mainittu on ehkä parhaiten soveltunut talviolosuhteissa ja puhallinjäähdytys vain erittäin kuumalla ilmalla.

Normaalijäähdytteisen moottorin lämpökäyrä nousee normaaliolosuhteissa (mopon pääasiallisena ajokautena huhtikuu - syyskuu on keskilämpötila Suomessa vain 11,2°C) verrattain nopeasti, mutta menee sitten yli oikean lämpötila-alueen ja tulee alueelle, jossa kiinnileikkautumisvaara uhkaa. Puhallinjäähdytteisen moottorin lämpökäyrä nousee hyvin hitaasti eikä saavuta oikeata lämpötila-aluetta lainkaan vaan toimii jatkuvasti n.s. kuluttavalla lämpötila-alueella. Viileällä tai kylmällä säällä puhallinmoottori on tietenkin vielä epäedullisempi kun taas lämpimällä ja kuumalla ilmalla normaalijäähdytteinen moottori on aina vaarallisemmassa asemassa.

Nyt on Solifer-tehtaat yhdessä hollantilaisen Pluvier-moottoritehtaan kanssa toteuttanut sen mikä jo kauan on askarruttanut mopomoottoritehtaita. He ovat nimittäin tuottaneet ensimmäisen termostaattisäätöisen puhallinjäähdytyksellä varustetun mopomoottorin maailmassa.

Termostaatti säätää ilmavirran sylinterin lämpötilan mukaan ajonopeudesta, moottorin kierrosluvusta ja ulkolämpötilasta riippumatta. Kun moottori on kylmä termostaatti estää jäähdytysilman tulon ja oikea ajolämpö saavutetaan nopeasti. Silloin termostaatti avaa ilmakanavan ja säätää ilman määrän oikeaksi sylinterin lämpötilan mukaan.

Tämän uuden jäähdytysmenetelmän ansiosta moottori toimii aina oikeassa lämpötilassa ja moottorista saadaan kaikissa olosuhteissa maksimiteho samalla kun sylinterin ja männän kuluminen saadaan mahdollisimman pieneksi.

© Petteri Bamberg 2010

Tutustu Smartyyn Validoi CSS Validoi HTML